Förbländningen av Elias Canetti


Elias Canettis märkliga bok Förbländningen (den enda roman han skrev) är som en sinnessjukdom i bokform; en arena där motstridiga tankar och groteska idéer omsluter varandra i ett inbillat samförstånd som för läsaren mest framstår som ett enda stort kaos. Som att ta en ordinär berättelse och sedan kortsluta den. Det är en både frustrerande och fascinerande läsning. Som jag skrev i ett tidigare inlägg lyckas Förbländningen med bedriften att vara både hejdlöst underhållande och påfrestande omständlig samtidigt. Det är ganska imponerande.


Förbländningen handlar om att älska böcker mer än människor. Om att älska bokryggar och sidor och trycksvärta mer än människor. Om att hylla kunskapen som den enda sanningen, alltings mening och mål. Men få nu inte för er att det handlar om någon småputtrig bok i stil med Drottningen vänder blad eller liknande, Förbländningen handlar i lika hög grad om att hata kvinnor i allmänhet och den egna hustrun i synnerhet, som om kärleken till böckerna. Dessutom är det faktiskt inte särskilt sympatiskt att tycka att en bok är mer värd än ett människoliv, det är snarare osympatiskt per definition. Ändå får sinologen Peter Kien, enstöring och innehavare av ett monstruöst privatbibliotek med igenmurade fönster, vara huvudpersonen i detta psykosliknande helvetesdrama. Enär historien tar sin avstamp i Peter Kien och sedan fortsätter att rotera kring hans grymma öde (han gifter sig med sin giriga hushållerska Therese, ve och fasa och förgrymmelse, det skulle han inte ha gjort!), är det också hos denna autistiska besserwisser som läsarens sympatier har en förmåga att hamna, trots att Kien inte direkt kan anklagas för att vara någon blöthjärtad humanist. Väl där låter man sig helt okritiskt smittas av hans rasande kvinnohat. Faktum är att det tar ett bra tag innan Kiens sinnessjukdom blir så uppenbar för läsaren att han eller hon helt enkelt måste ta sin hand ifrån honom. Under de sista femtio sidorna låter Canetti sin sinnesförvirrade sinolog rasa över kvinnosläktet med en sådan frenesi att man som läsare känner ett akut behov av att lägga ifrån sig boken en liten stund bara för att försöka undvika att drabbas av en hjärtattack.


Allting börjar i ett missförstånd och sedan utvecklas historien genom nya missförstånd för att i slutändan upplösas i en enda gigantisk hallucinatorisk villfarelse. Förbländningen är ett satiriskt kammarspel där alla möjligheter till någon form av försoning uttöms på ett tidigt stadium. Kvarstår gör endast indignationen och paranoian. Canetti låter sina romanfigurer prata förbi varandra, sida upp och sida ner, tills ingen medkänsla eller förståelse längre är möjlig. Ett antal monologer löper parallellt och utmynnar i en sinnessjuk dialog. Som läsare river man sitt hår över spektaklet: Sluta ögonblickligen upp med dessa dumheter! skriker man (som läsare blir man plötsligt väldigt auktoritär).


Samtliga romanfigurer är dessutom egoistiska svin. (Möjligen med undantag för Peter Kiens bror, men det är frågan om inte även hans så kallade altruism bör ifrågasättas.) Förbländningen är så uppskruvat sinnesförvirrad att den ideligen riskerar att utmynna i något hysteriskt farsartat. Alla missförstånd börjar efter hand att likna förvecklingskomedi och revy. Om inte Canetti vore en så framstående och skicklig satiriker så kan det tänkas att Eva Rydberg skulle spela rollen som Therese i en eventuell uppsättning. Nu finner vi istället i Therese en medsyster till Brigitte i Elfriede Jelineks Älskarinnorna. En hysterisk hynda besatt av privategendom, med andra ord. 
 

Överhuvudtaget påminner mig Elias Canettis bok om Elfriede Jelineks författarskap. Hos både Canetti och Jelinek finns en pessimistisk syn på samhället och människorna som manifesterar sig i en anklagelseakt som dryper av satir. Måhända att Canetti är (eller var ska man kanske skriva, han är död sedan 1994) mindre ilsken än vad Jelinek är. Och en något sämre stilist. Båda hämtar emellertid stoff ur en satirisk tyskspråkig tradition som ligger mig varmt om hjärtat. 
Die Blendung utkom ursprungligen 1935. På svenska utkom den som Förbländningen första gången 1975. Modernista har nyligen gett ut på på nytt i sin klassikerserie.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0